استاد سلوک علامه حسن زاده عاملی
الهی!از من آهی و از تو نگاهی.
الهی! عمری آه در بساط نداشتم و اینک جز آه در بساط ندارم.
مناجات عاشقانه
الهی ! غبطه ملائکه ای را می خورم که جز سجود نمی دانند، کاش حسن از ازل تا ابد در یک سجده بود.
الهی ! تا کی عبدالهوی باشم ، به عزت تو عبدالهو شدم.
الهی ! سست از آن که مست تو نیست کیست؟
الهی ! همه این و آن را تماشا کنند و حسن خودرا، که عجیب تر از خود نیافت.
الهی ! دل بی حضور چشم بی نور است،این دنیا را نمی بیند و آن،عقبی را.
الهی ! همه حیوانات را در کوه و جنگل می بینند و حسن در شهر و ده.
الهی ! هر که شادی خواهد بخواهد، حسن را اندوه پیوسته و دل شکسته ده.
الهی ! آن که خواب را حباله اصطیاد مبشرات نکرده است ،کفران نعمت گرانبهایی کرده است.
الهی ! مراجعات از مهاجرت به سویت تعرب بعد از هجرت است و تویی که نگهدار دل هایی.
بهترین عطای دوست لقای اوست
از امل چشم پوش و در عمل کوش.مرد جستجوی باش نه گفتگوی.از دریا بخواه نه از جوی . از فضول کلام چون فضول طعام دست بدار . سبکبار باش نه سبکسر و سبکسار.
خروس در سحر به ذکر قدوس سبوح در خروش است ،کم از خروس مباش چون به خروش آمدی بدان که بهترین عطای دوست لقای اوست مترصد باش که: گدایی گردد از یک جذبه شاهی به یک لحظه دهد کوهی به کاهی.
تقلیل حیوانیت
باید انسان یک مقدار زیاده بر معمول تقلیل غذا و استراحت بکند تا جنبه حیوانیت کمتر و روحانیت قوت بگیرد و میزان آن ها را همچنین فرمود: که انسان اولاً روز و شب زیاده از دو مرتبه غذا نخورد،حتی تنقل مابین الغذائین نکند.ثانیا هر وقت غذا می خورد باید مثلاًیک ساعت بعد از گرسنگی بخورد و آنقدر بخورد که تمام تمام سیر نشود،این در کم غذا. و اما در کیفش باید غیر از آداب معروفه ،گوشت زیاد نخورد،به این معنی که شب و روز هر دو نخورد و در هر هفته دو سه دفعه هر دو را یعنی هم روز و هم شب را ترک کند و یکی هم اگر بتواند للتکلیف نخورد و لا محاله آجیل خور نباشد و اگر احیاناً وقتی نفسش زیاد مطالبه آجیل کرد استخاره کند. و اگر بتواند روزه های سه روزه هر ماه را ترک نکند. اما در تقلیل خواب می فرمودند:شبانه روز شش ساعت بخوابد و البته در حفظ لسان و مجانبت اهل غفلت اهتمام زیاد نماید. این ها در تقلیل حیوانیت کفایت می کند.
حیف است که به کاهلی بنشینی
صمت و جوع و سهر و خلوت و ذکر به دوام
ناتمامان جهان را کند این پنج تمام
صمت،خاموشی است و جوع،گرسنگی و سهر،بیداری و خلوت،گوشه گیری و ذکر به دوام،به یاد حق بودن.در چهار اول خیرالامور اوسطها و در پنجمی خوشا آنان که دائم در نمازند.«الذین یذکرون الله قیاماً و قعوداً و علی جنوبهم»(آل عمران/192) «الذین هم علی صلاتهم دائمون»(معراج/24)
آقا بیا دامی بنه گر دانه داری.خود را باش و دنیا را نکوهش مکن.آگاه باش تا خود را تباه نکنی.حیف است که به کاهلی بنشینی. شنیدی که :
هر که را نبود طلب مردار اوست
زنده نبود صورت دیوار اوست.
اثرات نیک نماز
نماز انسان را فرشته خو میکند؛زیرا که نمازگزار از همه بدی ها پاک است. هر کس که نمازگزار است، پاکیزه خوی و نیکو کردار و نیکو رفتار است، از درنده خویی،بدگویی،تنبلی و ولگردی بیزار و برکنار است.
عبرت بگیر
عبرت بگیر! برادرم!حرف این و آن را مزن،دم فروبند و تماشا کن. بنگر و عبرت بگیر. به فکر خود باش. دست توسل به دامن خاتم اوصیاء و اولیاء امام زمان مهدی موعود حجه بن حسن العسگری (عجل الله تعالی فرجه)دراز کن که گردنه های سهمگین و هولناک در پیش داری و آن بزرگوار امیر کاروان است. از افراط و تفریط بپرهیز! اهدنا الصراط المستقیم گوی. از پیروی نفس حذر کن! از اوباش بگریز! پاسبان حرم دل باش! ای سالک ره! از خود خبردار بس رهزنت هست در هر کمینی دل را به یاد دلدار یک جهت کن تا از محبین باشی. مناجات محبین امام زین العابدین و سید الساجدین (علیه السلام) را فراموش مکن: بسم الله الرحمن الرحیم الهی من ذالذی ذاق حلاوه محبتک فرام منک بدلا...
عبادت چیست
معمربن خلاد گوید: از امام رضا علیه السلام شنیدم که فرمود: عبادت تنها کثرت نماز و روزه نیست،بلکه عبادت،تفکر در امر خدای عز و جل است.
سر آیات قرآنی
یکی از مشایخ روایت می کرد که در سوره مبارکه یس اسمی هست که برطرف می شود به برکت آن کوری مادرزاد و پیسی. او را گفتند که آیا اگر کسی تمام سوره را بخواند نفعی از این مقوله که می گویی به او خواهد رسید؟ جواب داد: هرگاه حکیم یک دوا را برای مرضی مقرر کرده باشد و آن دوا در دکان عطاری باشد و مریض برود و تمام ادویه دکان او را بخورد، آیا نفعی به او خواهد رسید؟ همچنین است این اعمال.